Het hebben van een thuisbatterij wordt steeds interessanter. Met de stijging van de prijs stroom zoeken veel mensen naar manieren om hun energierekening te verminderen. Een thuisbatterij kan hierbij helpen. Door energie op te slaan wanneer het goedkoop is, en te gebruiken wanneer de prijs hoger ligt, kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Bovendien verhoog je hiermee het eigenverbruik van de energie die je opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen.
Een thuisbatterij werkt heel eenvoudig. Overdag, als de zon schijnt, wekken je zonnepanelen energie op. Niet alle opgewekte energie wordt direct in huis gebruikt. Wat je niet gebruikt, sla je op in de thuisbatterij. Zodra je meer energie nodig hebt dan er opgewekt wordt, bijvoorbeeld ‘s avonds, gebruik je de opgeslagen stroom uit je batterij in plaats van dure stroom van het net te kopen.
De initiële investering in een thuisbatterij kan behoorlijk zijn, maar met de huidige subsidies en terugleververgoedingen kan het toch een slimme zet zijn. De prijs van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, waaronder de capaciteit. Gemiddeld kost een thuisbatterij rond de €750 per kilowattuur (kWh) aan opslagcapaciteit. Met een beetje onderzoek en een goede afweging kun je voor jouw situatie bepalen of een thuisbatterij financieel voordelig is.
Ontdek de kracht van dynamische energiecontracten
Nu we het toch over besparen hebben: dynamische energiecontracten kunnen een perfecte aanvulling zijn op je thuisbatterij. Bij dit type contract fluctueert de prijs van stroom met de markt mee. Dat betekent dat je tijdens daluren minder betaalt voor energie dan tijdens piekuren. Als je een thuisbatterij hebt, kun je hier optimaal gebruik van maken door de batterij op te laden wanneer de stroomprijs laag is.
Een dynamisch energiecontract kan interessant zijn voor iedereen die flexibel is in zijn energieverbruik. Heb je bijvoorbeeld elektrische apparaten die je kunt programmeren om op bepaalde tijden te werken, dan kun je deze aanzetten wanneer de stroom goedkoop is. Het vereist wat aanpassingsvermogen en mogelijk een investering in slimme apparaten, maar het kan je op de lange termijn veel geld besparen.
Hoe thuisbatterijen je energierekening verlagen
Een thuisbatterij draagt bij aan een lagere energierekening op verschillende manieren. Ten eerste kan het je zelfconsumptie verhogen. Dit betekent dat meer van de energie die je opwekt daadwerkelijk door jou wordt gebruikt, in plaats van terug te leveren aan het net. Vooral met het oog op de afbouw van de salderingsregeling kan dit financieel aantrekkelijk zijn.
Daarnaast kun je met een thuisbatterij ook gebruikmaken van tariefverschillen gedurende de dag. Door de batterij te laden tijdens daluren en te ontladen tijdens piekuren kun je profiteren van lagere tarieven. Dit werkt vooral goed samen met een dynamisch energiecontract waarbij deze prijsverschillen duidelijk merkbaar zijn.
Tips voor het kiezen van het juiste energiecontract
Het kiezen van het juiste energiecontract kan lastig zijn. Er zijn veel verschillende aanbieders en contractvormen waaruit je kunt kiezen. Belangrijk is om te kijken naar wat past bij jouw situatie. Heb je zonnepanelen en/of een thuisbatterij? Dan kan een dynamisch contract voordelig zijn. Let ook op eventuele extra kosten of voorwaarden die verbonden zijn aan het contract.
Doe altijd goed onderzoek en vergelijk verschillende aanbieders met elkaar. Let hierbij niet alleen op de prijs per kWh, maar ook op zaken als klantenservice, duurzaamheid en flexibiliteit van het contract. Een lage prijs is fijn, maar andere factoren spelen ook een rol in je uiteindelijke keuze.
De toekomst van thuisenergie management
Met technologische ontwikkelingen zoals smart grids, slimme meters en apps die realtime inzicht geven in je energieverbruik en -productie wordt thuisenergie management steeds geavanceerder. In combinatie met thuisbatterijen kunnen consumenten actieve managers worden van hun eigen energieverbruik en -opslag.
In de nabije toekomst zullen we waarschijnlijk zien dat elektrische auto’s ingezet gaan worden als mobiele thuisbatterijen, waardoor het potentieel om energiekosten te besparen nog groter wordt. Innovaties zoals bidirectioneel laden maken dit mogelijk, waarbij auto’s niet alleen geladen kunnen worden maar ook kunnen terugleveren aan het huis of zelfs aan het net.